DEN HAM, Harkema’s kerkje

2023 KERK HARKEMA Den Ham

Het kerkje van Harkema ligt midden in het land tussen Aduard, Den Ham en Fransum.

Het is eigenlijk geen kerk, maar een tuinversiersel met alle elementen die een kerk een kerk maakt. Het was boer Albert Harkema die samen met vrijwilligers tussen 1985 en 1998 hier zonder toestemming ging metselen. Zijn naastgelegen boerderij was ooit gewijde grond, een voorwerk van het klooster van Aduard. Dit inspireerde Harkema om in zijn vrije tijd eerst de gracht om zijn boerderij uit te diepen en te vergroten, daarna bouwde hij een klein kop-hals-rompboerderijtje en ten slotte de kerk, compleet met orgel (uit IJhorst), preekstoel, kerkbanken, Mariabeelden en andere toebehoren.
Wat eerst een toren voor de duiven zou worden werd met een kapelletje eraan uiteindelijk een kerk. Met 12.000 klopstenen uit België werd de kerk gemetseld. Naast de kerk werd een theehuis in de stijl van de kloosterkerk van Aduard gebouwd. DE gemeente Zuidhorn zag dit met lede ogen aan en probeerde Harkema te stoppen. De bouwstop werd tenietgedaan omdat het kerkje inmiddels een echte toeristische trekpleister werd waar zo’n 20.000 bezoekers per jaar kwamen. Uiteindelijk bekostigde de gemeente zelfs een betonnen toegangsweg.

Rondom het kerkje en het theehuis bevindt zich een gracht met verschillende bruggen, zoals een ophaalbrug, stenen boogbrug en een draaibrug. In de grote vijver staat onder andere een miniatuur vuurtoren. Alles verkeert nu in een slechte staat. Er wordt gewaarschuwd voor de bruggen. Als je erop loopt veert het hout zachtjes mee. Helaas zat alles potdicht en kon de kerk niet bezocht worden. Dus (nog) geen 360 graden foto.