De gevels van het KinderBoekenHuis zijn aan drie kanten opgesierd met elementen die iets over de inhoud van het gebouw aangeven. De van contentstaal uitgesneden letters en de zeven figuren aan de kant van de Obergumer kerk zijn allen een creatie van kunstenares Maria Koyck. Aan de oostmuur zie je op een hoog plateau nog een bijzondere creatie van haar. Het is een roestige ijzeren kip die op passerende wandelaars lijkt neer te kijken. Door zijn kam je zou denken dat het een haan is, maar bij nadere beschouwing is die kam niet meer dan een kuifje. Het is Mielowiets, een mannetjeskip met mensenvoeten. Neem je enige afstand van het beeld dan vallen die voeten ook op.
Een mannetjeskip is in het dagelijks bestaan niets anders dan een haan, maar omdat het leven van Mielowiets een sprookje is zal de auteur er waarschijnlijk een mannetjeskip van hebben gemaakt. De wederwaardigheden van de kip en zijn familie zijn ruim 30 jaar geleden bedacht door Harm Post, oud-havendirecteur van Groningen Seaports in Delfzijl. Harm vertelde elke avond voor het slapengaan spannende zelfverzonnen enge verhalen aan zijn dochters. Kenmerkend is dat die altijd goed aflopen. Even kenmerkend in zijn verhalen is de merkwaardige logica, die wellicht daarom een kinderhart kunnen beroeren. De verhalen zijn vlot en helder geschreven en gaan over kip Mielowiets. Deze kip heeft mensenvoetjes omdat hij na een overdadige maaltijd in het gras in slaap was gevallen. Zijn vriend, boer Harm, maaide daarna per ongeluk zijn pootjes af. Het ziekenhuis had geen kippen- of kraaienpootjes meer, maar enkel nog een stel mensenvoetjes. De operatie duurde kort waarna Mielowiets weer kon lopen. Dankzij die voetjes werd hij heel beroemd. Als hij kort daarna Saskia de meisjeskalkoen leert kennen krijgen ze samen een kindje, kipkalkoentje Liesje. De avonturen die de kip en zijn familie beleven zijn vermakelijk en zoals gezegd prettig leesbaar. Zelfs als volwassene raak je geboeid en ben je nieuwsgierig naar de altijd goede afloop.
Het beeld naast de ingang van het KinderBoekenHuis werd geschonken door Harm Post. Maria Koyk, een afvalkunstenares, gebruikte voor het maken van het beeld snijafval van de andere ijzeren creaties die aan het KinderBoekenHuis hangen. Sinds de opening van 21 mei 2016 maken ze van een voormalige aula op de Hoogte een klein kinderboekenparadijs. Het gebouw omvat kinderboeken van de 16e eeuw tot heden. Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan een verzameling van meer dan een kwart miljoen boeken. Zowel verzamelaars, onderzoekers als toeristen komen erlangs. De laatste groep ervaart vaak nostalgische gevoelens als ze een kinderboek uit hun jeugd terugvinden. Het boek van Mielowiets is nog steeds online en bij diverse winkels verkrijgbaar. Extra vermeldenswaardig is dat het boek ook in het Gronings is vertaald.